Τι μας έμαθε ο Χρόνος που πέρασε;

Καθετί που φτάνει στο τέλος του, μας δημιουργεί μια εσωτερική αναστάτωση. Άλλοι σκέφτονται τι προλαβαίνουν ακόμα να κάνουν ή να πουν, κι άλλοι σκέφτονται τη νέα αρχή. Όποιο κι αν είναι το απο­τέλεσμα, η διαδρομή σίγουρα μας γέμισε με πολλές εμπειρίες και αν το σκεφτείς καλύτερα και βγεις έξω απο εσένα σαν παρατηρητής, θα δεις , ακούσεις και νιώσεις πολλά πολλά μαθήματα. Έτσι και η χρονιά που πέρασε, το 2020, έγιναν πολλές αλλαγές, άλλες βίαια κι άλλες πιο ομαλά. Όμως τι είναι αυτό που διαφέρει και για κάποιον ήταν η χειρότε­ρη χρονιά της ζωής του και για άλλον η κα­λύτερη; Το να αφήσεις πίσω ότι έγινε και να πας παρακάτω, κάποιες φορές δουλεύει, αν όμως δεν μάθεις απο αυτά που συνέβησαν, τότε πολύ πιθανό να ξαναβρεθείς στην ίδια θεση… αλλιώς, κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον.

Το να καταγράφω τα μαθήματα που παίρνω, όπως και τις νίκες μου είναι καθημερινή συνήθεια πλέον. Επίσης μετράω τη χρονιά απο την γενέθλια ημέρα μου στις 30 Οκτώβρη , οπότε βρίσκομαι ήδη στην 62η  ημέρα της “νέας” μου 31ης  χρονιάς πάνω στη Γή. Βέβαια δεν χάνω ευκαιρία να αξιοποιήσω την τελευταία μέρα του χρόνου για ανασκόπηση. Ας μοιραστούμε λοιπόν κάποια νέα ή και παλιά μαθήματα που μας υπενθύμισε αυτή η χρονιά.

1. Αλλαγή

«Τα πάντα ρει» -Ηράκλειτος-

Όλα αλλάζουν, μέχρι και ο πιο δύσπιστος το συνειδητοποίησε φέτος. Η θα ρολάρεις μαζί με τη ζωή σαν το νερό που κυλάει στο ρυάκι, άλλο­τε πιο γρήγορα και άλλοτε πιο αργά, είτε θα νιώσεις την ένταση του κύματος που κοπανάει πάνω στους βράχους με όλη του τη δύναμη και ναι δεν είναι και η καλύτερη εμπειρία. Αποδέξου την αλλαγή… μόνο έτσι θα φύγει επι τέλους και η αντίσταση… γιατί αυτή είναι που πονάει, που μας ταλαιπωρεί. Η αλλαγή είναι ανώδυνη, έχει ροή, η μετάβαση είναι ομαλή. Εαν δεν είναι, τότε δεν είναι πραγματική αλλαγή, πολύ σύντομα θα επιστρέψεις στα παλιά.

2. Ευελιξία

« Αυτός που είναι Συμπεριφορικά Ευέλικτος θα καταφέρει να ελέγξει την κατάσταση.»

Όσες περισσότερες “δυσκολίες” βιώνουμε και βγαί­νουμε νικητές, τόσο κατανοούμε οτι όσο πιο απόλυτοι είμαστε σε κάτι, τόσο πιο πολλές “δυσκολίες” θα εμφανίζονται. Γιατί αυτό που ονομάζουμε «δυσ­κολία”, έχει να κάνει με οτιδήποτε μας αναγκάζει έμμεσα ή άμεσα να αλλάξουμε έστω και λίγο τη θέση στην οποία βρισκόμαστε. Θα έχεις ακού­σει το “Δεν μπορείς να βρείς λύση για ένα πρόβλημα απο την ίδια θέση όπου το απέκτησες!» Τόσο απλό και έξυπνο. Το θέμα είναι ότι όπως ανέφερα παραπάνω, το μόνο φυσιολογικό είναι η συνεχόμενη κίνηση και αλλαγή. Γίνε ένας windsurfer που ενώ ο αέρας αλλάζει συνεχώς, προσαρμόζεται κατάλληλα και συνεχίζει την πορεία του. Έτσι είναι και θα είναι η ζωή.

3. Θάρρος

Η μόνη στιγμή που ένας άνθρωπος μπορεί να έχει θάρρος, είναι όταν φοβάται πολύ και αψηφήσει αυτόν τον φόβο. Όταν φοβάσαι αρκετά, όταν χάνεις τη γη κάτω απο τα πόδια σου, τότε είναι που πρέπει να δράσεις!

«Μπορείς και Πρέπει.. και αν έχεις το Θάρρος να ξεκινήσεις, τότε θα τα Καταφέρεις» -Stephen King-

Φέτος καταλάβαμε οτι η ζωή χρειάζεται θάρ­ρος για σημαντικές αποφάσεις. Αρκετές οι στιγμές, ειδικά για τους επαγγελματίες και επιχειρη­ματίες που έπρεπε να δράσουμε άμεσα, στο άγνωστο για να επιβιώσουμε ή και να διαπρέψουμε σύμφωνα με τις καινούριες συνθήκες. Όποιος είχε το θάρρος να κάνει την κίνηση, είμαι σίγουρος οτι δεν το μετάνιωσε.

4. Προετοιμασία

«Μόνο αυτός που είναι καλά προετοιμασμένος, έχει την Ευχέρεια να αυτοσχεδιάσει» -Ingmar Bergman-

«Το αύριο ανήκει σε αυτούς που προετοιμάζονται για αυτό σήμερα» -Malcolm Χ-

«Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» -Ελληνική Παροιμία-

…και να προσθέσω μαγειρεύουν όταν έχουν, για όταν δεν θα έχουν, γιατί θα έρθει και αυτή η στιγμή που δεν θα έχουν… και όσο καλύτερα προετοιμασμένος/η είσαι τόσο καλύτερα θα μπορείς να ανταπεξέλθεις.

Πάντα ο άνθρωπος επηρεαζόταν αυτο τις φυσικές αλλαγές και συνθήκες, όπως και απο τις επιλογές άλλων συνανθρώπων του όταν δημιουργήθηκαν οι κοινωνίες. Το να νομίζει κάποιος οτι τα πράγματα μπορούν να μείνουν ίδια για πάντα (νομίζω τόση ώρα το έχω αποδομήσει αρκετά), απλά δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα. Το καλύ­τερο που μπορείς να κάνεις είναι να μαθαίνεις, να Εξελίσσεσαι και να είσαι προετοιμασμένος/η για οποιαδήποτε αλλαγή προκύψει στη ζωή σου σε οποιονδήποτε τομέα_ Ξεκίνα σήμερα, αναγνωρίζοντας που βρίσκεσαι σε κάθε τομέα της ζωής σου και που θες να πας.

5. Πλάνο Β & Γ

Έχουν υποθεί πολλά για το αν πρέπει ή όχι νά έχεις πλάνο Β ή Γ.  Εγώ θα σου πω οτι όλα έχουν να κάνουν με το πώς τα αξιοποιείς ή πέφτεις στην ίδια σου την παγίδα. Γιατί ναι, εάν έχεις plan Β και αυτό σε κάνει να χαλαρώσεις, να τα παρατήσεις έμμεσα και να μην κάνες οτι χρειάζεται για το plan Α, ναι τότε δεν είναι για εσένα το plan Β ή πρέπει να μάθεις να το χρησιμοποιείς προς όφελος σου και όχι εις βάρος σου, σαν εφησυχασμός. Απο την άλλη για μένα το plan B, C κλπ είναι άλλες οπτικές. Οι πιθανότητες που επε­κτείνουν τον χάρτη της πραγματικότητας μου και μου δίνει νέες επιλογές για να έχω την ευελιξία όταν χρειαστεί και να μου δώσουν τη δύναμη και τον καθαρό Νου, να βρω ίσως το θάρρος μου να πάρω την Απόφαση και να Δράσω. Είναι στο χέρι σου έτσι κι αλλιώς εαν θα αξιοποιήσεις ή όχι ότι βρίσκεις μπροστά σου.

Δεν πιστεύω στις Ευχές… οπότε σου στέλνω όλη μου την Θετική Πρόθεση να βρίσκεις τη Δύναμη και να κάνεις οτι περνάει απο το χέρι σου να συνεχίζεις και να φροντίζεις να έχεις Υγεία, Όνειρα, Στόχους, να Σηκώνεσαι όταν πέφτεις, να  Βοηθάς όποιον έχει ανάγκη και να σε Αγαπάς και να σε περιποιείσαι!!!

Σ’ Ευχαριστώ που Υπάρχεις σε αυτόν τον κόσμο και μοιραζόμαστε μαζί το Δώρο της Ζωής.

 

Καλή Χρονιά

Σου αρέσουν τα μπισκότα; We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).