Σκάει η ιδέα, είναι τρομερή, θα πετύχει σίγουρα… “Ξεκινάω τώρα”…λες… αρχίζει να μεταδίδεται ραγδαία η ιδέα από άτομο σε άτομο, όμως μέρα με τη μέρα, η θέληση και η ενέργεια ξεθωριάζει, και αναρωτιέσαι… είναι τόσο καλή ιδέα τελικά; …μήπως εγώ δεν μπορώ να τα καταφέρω; Γιατί και οι άλλοι δεν βλέπουν θετικά αυτή την ιδέα;
Feedback / Ανατροφοδότηση: Η “τεχνική” του να παίρνεις δεδομένα από το αποτέλεσμα μια δράσης ώστε να τροφοδοτείς τους υπάρχοντες πόρους και να εξελίσσεις τις μέχρι τώρα επιλογές.
Το feedback δίνεται συνειδητά, όμως σε μεγάλο ποσοστό είναι μια λειτουργία του υποσυνείδητου μυαλού. Υποσυνείδητά δίνουμε πολλές εντολές που ορίζουν εν τέλη τις επιλογές μας, ενώ τις περισσότερες φορές δεν το καταλαβαίνουμε. Το Focus (εστίαση), είναι από τα μεγαλύτερα εργαλεία που έχει ο εγκέφαλος ώστε να μπορεί να επιβιώσει και να δίνει σημασία μόνο σε ορισμένα δεδομένα που μπορεί να ενδιαφέρει το άτομο, καθώς εάν αναλύσουμε όλα τα δεδομένα που υπάρχουν γύρω μας κάθε στιγμή συνειδητά, μάλλον θα τρελαινόμασταν.
Άρα, για αναρωτήσου, δίνεις σωστά feedback για τις πράξεις σου ώστε να πας ένα βήμα παρακάτω, να εξελιχθείς, να δεις, να ακούσεις, να νοιώσεις περισσότερες επιλογές και να φτάσεις πιο κοντά στον στόχο σου;
Ο κάθε άνθρωπος ζει στη δική του πραγματικότητα, σύμφωνα με το πως την έχει χαρτογραφήσει. Εσύ ζεις σύμφωνα με τις δικές σου αρχές, πιστεύω και άλλα φίλτρα τα οποία έχουν αποκτηθεί μέσα απο τις εμπειρίες σου.
“Ο άνθρωπος είναι εγωιστικό ον, αγαπάει πιο πολύ τον εαυτό του από κάθε άλλο άτομο, όμως νοιάζεται για τη γνώμη των άλλων περισσότερο από τη δική του.” – Marcus Aurelius –
Και τώρα το ερώτημα. “Πως ξέρεις που εστιάζεις και σε ποιες πληροφορίες δίνεις σημασία, οι οποίες θα ορίσουν εν τέλη τις δράσεις σου και θα παίξουν σημαντικό ρόλο στα αποτελέσματα σε ένα συγκεκριμένο project ή και στη ζωή σου ολόκληρη;”
Όλοι έχουν γνώμη για οτιδήποτε συμβαίνει, και έτσι θα πρέπει να λαμβάνουμε κάθε άποψη, σαν μια άποψη… και όχι σαν νόμο ή κανόνα. Άλλη μια οπτική, δεδομένα που έρχονται να πέσουν στον κάδο των επιλογών και όχι να ορίσουν από μόνα τους το αποτέλεσμα.
Πρέπει λοιπόν να σε ενδιαφέρει η γνώμη των άλλων για εσένα και αυτά που κάνεις;
Αν δούμε ξεκάθαρα την ερώτηση θα σου έλεγα πως… Όχι… σταμάτα να σε ενδιαφέρει οτιδήποτε άλλο πέρα από αυτό που υπάρχει στο κεφάλι σου, αμέσως όμως φθάνω σε αδιέξοδο γιατί ότι έχεις μέσα στο μυαλό σου έχει επηρεαστεί και από τις γνώμες των άλλων. Δεν είναι απαραίτητα κακό όμως αυτό. Σημασία έχει το πως εσύ επεξεργάζεσαι τα δεδομένα και πως τα χρησιμοποιείς για να καταφέρεις αυτό που θες.
Μια γενική οδηγία που μπορεί να σε βοηθήσει, μιας και δεν έχουμε ένα ορισμένο πλαίσιο αυτή τη στιγμή, είναι να ακούς γνώμες από ανθρώπους που μπορούν να σου δώσουν πληροφορίες ανά περίπτωση, που πιθανόν να σου φανούν χρήσιμες και να σε καθοδηγήσουν για να πετύχεις κάθε φορά αυτό που θες σε οποιοδήποτε πλαίσιο. Παράδειγμα, εάν σε ενδιαφέρει να βελτιώσεις την υγεία σου, να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό υγείας, όπως ο συμβατικός ιατρός, ο εναλλακτικός ιατρός, ο φυσικοπαθητικός ιατρός (naturopathy doctor), ο health coach, ο peronal trainer και άλλους επαγγελματίες που ασχολούνται με αυτόν τον κλάδο, όπως επίσης και με οποιονδήποτε κλάδο αφορά τον εκάστοτε θέμα ή στόχο σου. Όπως αναφέραμε και παραπάνω ο κάθε άνθρωπος έχει τη γνώμη του και η γνώμη των ειδικών έχει μια βαρύτητα παραπάνω, σε σχέση με κάποιον που δεν είναι επαγγελματίας ή απλά έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά με το συγκεκριμένο θέμα. Παρόλαυτα ακόμα και ανάμεσα στους επαγγελματίας είναι καλύτερο να ακούμε αρκετές γνώμες περι του θέματος και να αποφασίζουμε μετά απο διασταύρωση αρκετών πληροφοριών πριν δράσουμε, χτίζοντας έτσι και προσωπική άποψη.
Πως προστατεύεσαι απο τις “επιβλαβής” γνώμες των άλλων; Αναλόγως το θέμα σου, μιλάς με τον κατάλληλο άνθρωπο (σίγουρα θέλει κάποιο χρόνο μέχρι να βρεις αυτόν που θα ταιριάξεις καλύτερα και θα σε βοηθήσει). Απο την άλλη μπορείς αναλόγως το άτομο που έχεις απέναντί σου κάθε φορά, να συζητάς θέματα τα οποία μπορείτε να διαχειριστείτε. Καλό είναι να μιλάμε σε φίλους, γονείς, αδέρφια ή γνωστούς και να μην κρατάμε μέσα μας ότι συμβαίνει, όμως πόσο έτοιμο είναι να ακούσει το άλλο άτομο αυτά που έχετε να πείτε και ακόμα περισσότερο, τι πληροφορίες έχει διαθέσιμες που θα σε βοηθήσουν ή θα σε αποτρέψουν για κάτι;
Ένας σωστός επαγγελματίας θα σε βοηθήσει ανα περίπτωση να βρεις την καλύτερη λύση για εσένα σύμφωνα με το τι θέλεις και ταυτόχρονα τι είναι επιστημονικά αποδεκτό και πρακτικά εφαρμόσιμο. Ξέρω πολύ καλά οτι δεν είναι εύκολο να βρεις σωστό επαγγελματία, όμως έχεις περισσότερες πιθανότητες απ’ τη γνώμη της φίλης ή του φίλου ή ακόμα χειρότερα του γονιού, που σίγουρα η γνώμη επηρεάζετε απο τη σχέση γονιού-παιδιού.
Πάντα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις σε όλα τα παραπάνω. Η επιλογές είναι δικές σου και αυτή τη στιγμή ελπίζω να τις εμπλούτισα έστω και λίγο.
Για όλα υπάρχουν λύσεις, αρκεί να υπάρχει διάθεση…
Ζήσε Συνειδητά,
Παναγιώτης