Το Μαγνήσιο και οι χρήσεις του

Όλοι… κάπου, κάπως, κάποτε… έχουμε έρθει αντιμέτωποι με μια κράμπα, έναν μυϊκό τραυματισμό ή/και αρκετή κόπωση. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως σε πολύ έντονη δραστηριότητα, ή/και σε παρατεταμένη δραστηριότητα χωρίς αρκετό χρόνο ανάπαυσης και αποκατάστασης, ή/και μειωμένη πρόσληψη θρεπτικών τροφών. Υπάρχουν όμως και αυτές οι περιπτώσεις που μοιάζουν να είναι όλα μια χαρά και όμως κάτι αντίστοιχο να συνέβη. Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες, όπως επίσης και πολλές επιλογές για λύση ή βοήθεια ενός αντίστοιχου θέματος.

Στο σώμα μας ανα πάσα στιγμή γίνονται πάρα πολλές χημικές διεργασίες οι οποίες θα ορίσουν εν τέλη την ενέργεια που θα έχουμε προς κατανάλωση, πότε και αν μπορεί να γίνει η όποια αποκατάσταση μέχρι και το πως θα είναι η διάθεσή μας. Αυτές οι χημικές διεργασίες μπορούν να επηρεάσουν και να επηρεαστούν απο τις σκέψεις μας, απο οτιδήποτε εισέλθει δια του στόματος, απο εξωτερικά άλλα ερεθίσματα, όπως επίσης και απο το τι υπάρχει ήδη στο σώμα μας είτε κυκλοφορεί ελεύθερο ή στις αποθήκες του σώματος.

Καθώς διαβάζεις, έχεις περίπου 56 γραμμάρια μαγνησίου που κυκλοφορούν στο σώμα σου- κυρίως στον ιστό των μυών και των οστών. Αυτό το μεταλλικό στοιχείο είναι απαραίτητο για περισσότερες από 300 αντιδράσεις στο σώμα σου, συμπεριλαμβανομένης της νευρικής και καρδιακής λειτουργίας, της συστολής και της χαλάρωσης των μυών, του σχηματισμού πρωτεϊνών και ίσως το πιο σημαντικό για ένα άτομο που ασκείται, τη σύνθεση ενέργειας (ATP).

Η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει σε κράμπες των μυών, υπερβολικό πόνο, ανεπαρκή παραγωγή δύναμης, διαταραγμένη ανάκαμψη και ύπνο, κατάρρευση του ανοσοποιητικού συστήματος και σε χειρότερη κατάσταση, θανατηφόρες καρδιακές αρρυθμίες κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης.

Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι το μαγνήσιο είναι αποτελεσματικό για τη ρύθμιση του γαλακτικού οξέος, ενισχύοντας τη μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου και τη συνολική παραγωγή έργου, μειώνοντας τον καρδιακό ρυθμό και την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα κατά τη διάρκεια σκληρής άσκησης και βελτιώνοντας την καρδιαγγειακή απόδοση. Επιπλέον, η χρήση συμπληρώματος μαγνησίου μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης και τη μυϊκή δύναμη έως και 30%.

Πέρα απο το πολύ αποτελεσματικό συμπυκνωμένο χλωριούχο μαγνήσιο, μπορεί να έχεις ακούσει τα Epsom Salt Baths (λουτρά αλάτων Epsom) που βοηθούν στη μείωση του πόνου των μυών, ενισχύει την χαλάρωση, όπως και τη μετατόπιση πολλών ιόντων ασβεστίου που μπορούν να συσσωρευτούν στον μυϊκό ιστό κατά τη διάρκεια των προπονήσεων. Αυτό συμβαίνει επειδή τα άλατα Epsom παρέχουν θειικό μαγνήσιο, το οποίο είναι η δραστική ένωση που προκαλεί τα αποτελέσματα που αναφέρονται παραπάνω.

Ενώ οι σπόροι, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά και τα λαχανικά είναι καλές διατροφικές πηγές μαγνησίου, ακόμα και τα άτομα που συμπεριλαμβάνουν αυτά τα τρόφιμα στη διατροφή τους μπορεί να έχουν ανεπάρκεια μαγνησίου. Ειδικά στους αθλητές αυτό οφείλεται στον συνδυασμό των υψηλών επιπέδων δραστηριότητας (υψηλή απαίτηση μετάλλων και ιχνοστοιχείων) και την απώλεια μέσω της εφίδρωσης. Η απλή χρήση ενός συμπληρώματος μαγνησίου δια του στόματος μπορεί να μην αντικαταστήσει πλήρως αυτήν την ανεπάρκεια, καθώς στην ποσότητα που απαιτείται, δεν απορροφάται εύκολα και σε υψηλές δόσεις δημιουργεί διάρροια.

Έτσι, ενώ η χρήση δια του στόματος μαγνησίου (όπως το κιτρικό μαγνήσιο σε σκόνη) είναι σίγουρα χρήσιμη από τη σκοπιά των συμπληρωμάτων, ένας πολύ καλύτερος τρόπος για τη χορήγηση στοχευμένων δόσεων μαγνησίου είναι μέσω της τοπικής χρήσης (στο δέρμα) σε μορφή κρέμας, τζελ ή σπρέι.

Η επιλογή χορήγησης διαφόρων ουσιών μέσω του δέρματος, είναι μια πρακτική που χρησιμοποιείται στην ιατρική για την αποφυγή του κινδύνου ή της ταλαιπωρίας της ενδοφλέβιας θεραπείας, για τη μείωση της απώλειας απορρόφησης καθώς ένα φάρμακο περνά μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα, για τη μείωση του μεταβολισμού του φαρμάκου από το ήπαρ, και να παρέχει μια πιο στοχευμένη εφαρμογή (όπως η τοποθέτηση μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη επιθέματος, έναντι κατάποσης ενός χαπιού). Η ίδια πρακτική μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί για την παροχή υψηλών δόσεων μαγνησίου στοχευμένα στους μύες σας πριν ή/και μετά την προπόνηση για ενίσχυση της απόδοσης και της ανάκαμψης. Δεδομένου ότι το διαδερμικό μαγνήσιο παρακάμπτει επίσης την πέψη, μπορούν να χορηγηθούν υψηλότερες δόσεις αυτού του βασικού μετάλλου.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αξιοποιήσεις τη διαδερμική παροχή μαγνησίου. Όπως ανέφερα νωρίτερα υπάρχει το λουτρό αλάτων Epsom, που βοηθάει στη μείωση του πόνου των μυών και εξισορροπεί το pH. Τα άλατα Epsom παρέχουν θειικό μαγνήσιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση μετά την προπόνηση. Ωστόσο, το χλωριούχο μαγνήσιο είναι ακόμη πιο αποτελεσματικό από τα άλατα Epsom και μπορείς να διαλύσεις ένα έως τρία κιλά καθαρών νιφάδων ή κρυστάλλων χλωριούχου μαγνησίου σε ένα λουτρό, που θα σου παρέχει μια εξαιρετική χαλάρωση και ανακούφιση από τον πόνο. Ένα λουτρό θα παρέχει περίπου 500 mg μαγνησίου. Εναλλακτικά ιδανικό μετά από ένα μεγάλο περίπατο ή βόλτα, μπορείς να απολαύσεις ένα ποδόλουτρο με χλωριούχο μαγνήσιο.

Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις σπρέι ή μια κρέμα λοσιόν μαγνησίου στους ώμους, τα χέρια και τα πόδια σου(ή στα σημεία που έχεις περισσότερο ανάγκη) πριν και μετά από έναν αγώνα ή μια σκληρή προπόνηση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, 10 ψεκασμοί αποδίδουν περίπου 100 mg μαγνησίου. Βεβαιώσου ότι το δέρμα σου είναι στεγνό και τρίψε ελαφρά το μαγνήσιο μετά τον ψεκασμό. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να διαπιστώσουν ότι το τοπικό σπρέι μαγνησίου προκαλεί μυρμήγκιασμα ή ελαφρώς ενοχλητική αίσθηση καψίματος. Αυτό είναι φυσιολογικό και συνήθως υποχωρεί με τη χρήση.

Εάν κάνεις αθλητικό μασάζ (σαν επαγγελματίας ή πελάτης), μπορείς να χορηγήσεις σπρέι ή λάδι μαγνησίου κατά τη διάρκεια της συνεδρίας. Ένα αθλητικό μασάζ μαγνησίου μπορεί να βοηθήσει στη φυσική διαδικασία αποκατάστασης του σώματος και να επιταχύνει την αποκατάσταση από προπόνηση ή τραυματισμό, καθώς και να αποτρέψει μελλοντικούς τραυματισμούς από βραχυμένους και δύσκαμπτους μύες. Τέλος, εάν έχεις κάποια θλάση ή διάστρεμμα, το διαδερμικό μαγνήσιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της κυκλοφορίας και τη μείωση του πόνου – απλώς ψέκασε την περιοχή και τρίψτο.

Είναι σημαντικό να παρακολουθείς ακριβώς πόσο μαγνήσιο λαμβάνεις συνολικά δια του στόματος και διαδερμικά, καθώς κάτι παραπάνω από 500-1000mg μπορεί να προκαλέσει διάρροια και γαστρεντερικές ενοχλήσεις. Επομένως, εάν χρησιμοποιείς δια του στόματος μαγνήσιο, βεβαιώσου ότι παρακολουθείς τη συνολική πρόσληψη, εκτός κι εάν σου αρέσει να περνάς πολύ χρόνο στην τουαλέτα.

Τέλος, το μαγνήσιο μπορεί να σε βοηθήσει και σε άλλες περιπτώσεις και πιο συγκεκριμένα βοηθάει:

 1. Στη μείωση της “Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας”  ΔΕΠΥ (ADHD): Η ανεπάρκεια μαγνησίου εντοπίζεται περισσότερο σε παιδιά που εμφανίζουν ΔΕΠΥ.
 2. Στη μείωση του άγχους: Η ανεπάρκεια μαγνησίου προκαλεί ένα ευρύ φάσμα νευρικών συμπτωμάτων. Αυτό περιλαμβάνει άγχος, κρίσεις πανικού, υπερ – συναισθηματικότητα, νευρικότητα, αϋπνία, γρήγορο σφυγμό, αίσθημα παλμών και μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς
 3. Στην αντιμετώπιση του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης (CFS): Το μαγνήσιο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης. Είναι μια περίπλοκη διαταραχή που εμφανίζεται με τη μορφή υπερβολικής κόπωσης (η οποία μπορεί να επιδεινωθεί με σωματική ή ψυχική δραστηριότητα). Η ειρωνεία είναι ότι δεν βελτιώνεται μόνο με ξεκούραση.
 4. Στη νόσο του Lyme (Βορρελίωση): Έχετε ακούσει ποτέ για τα βακτήρια LYME; Κλέβουν το μαγνήσιο από τα κύτταρα στο σώμα μας για να επιβιώσουν.
 5. Στη βελτίωση της ινομυαλγίας: Υψηλά επίπεδα «στρες» και διαταραγμένο ορμονικό σύστημα. Αυτό συμβαίνει περισσότερο στους ανθρώπους που πάσχουν από ινομυαλγία. Τους καθιστά ιδανικούς για ανεπάρκεια μαγνησίου.
 6. Στη μείωση των κραμπών στα πόδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Έως και οι μισές έγκυες γυναίκες. στο 2ο και 3ο τρίμηνο παραπονούνται για κράμπες στα πόδια τη νύχτα. Δεδομένου ότι το Mg είναι καλά ανεκτό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια στις περισσότερες περιπτώσεις.
 7. Στην αντιμετώπιση του διαβήτη: Τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι πολύ πιθανό να μειώσουν τα επίπεδα μαγνησίου στο αίμα.
 8. Στη μείωση των πετρών στα νεφρά: Ένα από τα προσόντα του χλωριούχου μαγνησίου είναι ότι εμποδίζει το σχηματισμό λίθων στα νεφρά. Στη διαδικασία αυτή, εμποδίζει το «οξαλικό ασβέστιο» να συσσωρεύεται στα νεφρά.
 9. Στη μείωση των ημικρανιών: Αντιμετωπίζετε συνεχείς πονοκεφάλους ημικρανίας; Πιθανότατα, έχετε «χαμηλότερα» ενδοκυτταρικά επίπεδα μαγνησίου. Το Mg βρέθηκε να μειώνει τη συχνότητα, την ένταση και το διάρκεια των ημικρανιών σε πολλές μελέτες.
 10. Στη βελτίωση των αδύναμων οστών: Η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να επιφέρει μακροπρόθεσμες αλλαγές στα οστά και την ορμονική ισορροπία, με αποτελέσματα όπως οστεοπόρωση, αρθρίτιδα και πόνος στις αρθρώσεις.
 11. Στη μείωση του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS): Τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS) περιλαμβάνουν αλλαγές στη διάθεση, ευερεθιστότητα, κατάθλιψη, άγχος, φούσκωμα, κατακράτηση υγρών, ευαισθησία στο στήθος, ανάγκη για σάκχαρα, πονοκεφάλους και όχι καλό ύπνο. Αυτά επηρεάζουν το 75% των γυναικών.
 12. Στη μείωση των ασθενειών του υψομέτρου: Η ασθένειες λόγο της μεγάλης αλλαγής υψομέτρου μπορεί να είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας ακόμα και για μια απλή βόλτα στο βουνό. Το μαγνήσιο βοηθά ευτυχώς.
 13. Στην ακράτεια ούρων: Ακούσια διαρροή ούρων; Αυτό δεν είναι μόνο ενοχλητικό, αλλά μπορεί να είναι και τεράστιο πρόβλημα. Το μαγνήσιο ανακουφίζει την αδυναμία προσωρινής εκκένωσης της ουροδόχου κύστης.
 14. Στο σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (η συνεχής παρόρμηση να κινούνται τα πόδια σας) μπορεί να προκληθεί από έλλειψη μαγνησίου.
 15. Στην αντιμετώπιση του άσθματος: Η χαμηλή πρόσληψη μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες ενέργειες σε πολλές πνευμονικές λειτουργίες (όπως η ικανότητα πρόσληψης οξυγόνου των πνευμόνων και η ροή των αεραγωγών).
 16. Στην αντιμετώπιση του πυρετού του σανού: Το χλωριούχο μαγνήσιο είναι μαχητής μολύνσεων.
 17. Στην αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας: Η ανεπάρκεια μαγνησίου έχει μεγάλη σχέση και εδώ.
 18. Στην πρόληψη της απώλειας ακοής: Θέλετε να προστατεύσετε και να διατηρήσετε την ακοή σας; Το μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει.

 

Το χλωριούχο Μαγνήσιο (δια του στόματος) αντενδείκνυται αυστηρά!

 • Σε όσους πάσχουν από διάρροια, δεδομένου οτι έχει καθαρτική δράση.
 • Σε όσους πάσχουν από νεφρικές διαταραχές (ακόμη και νεφρική ανεπάρκεια) πρέπει να μείνουν μακριά.
 • Σε όσους υποφέρουν από ελκώδη κολίτιδα; Μην πάρετε το χλωριούχο μαγνήσιο, διαφορετικά η διάρροια μπορεί να επιδεινωθεί.
 • Σε όσους χρησιμοποιούν αντιβιοτικά, τότε το χλωριούχο μαγνήσιο μπορεί να τα καταστήσει λιγότερο αποτελεσματικά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παίρνετε αυτό το συμπλήρωμα 3-4 ώρες πριν από τη λήψη των αντιβιοτικών.

 

 

 

 

  Όλες οι παραπάνω πληροφορίες έχουν το σκοπό της πληροφόρησης σχετικά με το μαγνήσιο και τις πιθανές χρήσεις του. Τα συμπληρώματα διατροφής όπως ξέρουμε δεν υποκαθιστούν μια ολοκληρωμένη και ισορροπημένη διατροφή. Για οποιαδήποτε χρήση συμπληρωμάτων είναι καλό να υπάρχει καθοδήγηση απο τον γιατρό σας ή κάποιων πιστοποιημένο ειδικό.

Χρησιμοποίησε τις πληροφορίες σοφά για να βελτιώσεις τα Επίπεδα Υγείας σου. Η Παρατήρηση είναι ο οδηγός σου.

“Ζήσε Συνειδητά”

Μερικές Ενδιαφέρουσες Πηγές:

Αν το βρήκες ενδιαφέρον… τι περιμένεις;
Μοιράσου το 😀
Σου αρέσουν τα μπισκότα;